ОбУ "Св. Паисий Хилендарски" град Плиска
"Знанието е нашата сила, успехът – нашата цел!"

За вас родители!

 

Примерно заявление от родител до класния ръководител за отсъствие на ученик до 3 учебни дни (преди отсъствието на ученика)

 

Уважаеми ученици и родители, приложено Ви изпращам Заповед № РД09-28/12.01.2023 г. на МОН относно преустановяване на учебния процес в училищата на територията на област Шумен поради въвеждане на временни противоепидемични мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания в област Шумен. 

 

Уважаеми родители и ученици, напомняме, че със Заповед № РД09-1805/31.08.2021 г. за определяне на дати за провеждане на националните външни оценявания (НВО) в края на IV клас, на VII клас и на Х клас и на график на дейностите през учебната 2021/2022 година (публ. 31.08.2021 г.)  на министъра на образованието и науката са определени датите за провеждане на изпитите от националното външно оценяване за учениците от VII и X клас. Съгласно Заповед № РД09-1804/31.08.2021 г. за определяне на график на учебното време за 2021/2022 година дните на провеждане на националното външно оценяване - 14 юни 2022 г. (вторник) и 16 юни 2022 г. (четвъртък), са неучебни. 

 

 

Ръководство за родители за работа в Тeams:

https://sway.office.com/kcVtorWptEPSKYn1?accessible=true&fbclid=IwAR2XAFNSgVZqTRQG7oSk0wGuA66akERMsxWHwxG7g5IziktaNbAAnW6HaMI

 dfc58e44-c405-49f6-bb15-84686abe7206.png

За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:
• Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;
• Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
• Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;
• Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;
Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:
• Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
• Насърчавайте детето да бъде активно.
• Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
• Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
• Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
• Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.

Образователни материали във връзка с COVIT-19

Уважаеми родители, моля да се запознаете с приложените образователни материали от СЗО и УНИЦЕФ във връзка с COVID-19

ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ТЕСТВАНЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ COVID 19

 

9 съвета за по-добро учене:

Уважаеми родители, в най-скоро време децата Ви ще се явят на НВО. Предлагаме на вниманието Ви, няколко съвета за по-ефективно учене.https://www.noviteroditeli.bg/obrazovanie/ot-7-do-10-ot-11-do-14-14/9-sveta-za-po-dobro-uchene

10 СЕВЕТА ЗА РОДИТЕЛИ:

Как да общуваме с децата си в тийнейджърския период от живота им.
Дали да говорим с тях по "трудните" теми, да даваме съвети или управляваме свободното им време са въпроси, които ги вълнуват. 
Може да прочетем на https://parentacademy.bg/roditeli-na-teenove/ 
 
 

Детска агресия – как можем да я разберем?

Когато един всеотдаен родител абдикира и отчаяно казва, че не може да се справи, какво следва? Много ни се иска да успяваме в работата, вкъщи, да общуваме с приятели и да имаме време за себе си. Изправяйки се пред детската агресия, понякога не можем да си обясним какво се случва. Едно обаче е сигурно, ако средата, в която детето ни расте е подкрепяща и стабилна, то със сигурност ще успее да се справи със собствените си емоции. Кои са някои причини за появата на агресия при децата можете да прочетете в статията на психолога Лучия Таскова тук:

 

„Обущарят и джуджетата“ приказка за благодарността и признателността в живота“

Здравейте, уважаеми родители! Всички заедно сме в навечерието на прекрасните и изпълнените с магия коледни празници. Те събират семейството заедно и дават възможност на всеки от нас да получи внимание, обич и разбира се – подаръци. Предлагам на вниманието ви приказката на Братя Грим „Обущарят и джуджетата“. Тя е прекрасен повод още веднъж да си поговорите с децата за благодарността и признателността в живота. Приятно четене.

https://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/6871-obushtaryat-i-dzhudzhetata-koleden-duh-ot-bratya-grim.html

 Майки и синове

Има индийска мъдрост: „ Детето е гост в твоя дом. Нахрани го, научи го и го пусни”. Смея да предположа, че повечето родители не се отнасят към своите деца като гости. Много често родителите изграждат отношения с децата си които рефлектират върху целия им живот. Днес Бих искала да обърна внимание на отношенията между майките и техните синове. Защо, добрата връзка на момчето с майката е от изключително значение за формирането на мъжа и неговото емоционално здраве, можете да прочетете в статията на фамилния психотерапевт Антоанета Атанасова https://betty.bg/printsat-na-mama/?fbclid=IwAR12kCuKD9ZwvfVZfh-YvBufKMHE3_O_y_QL0VSniDtJcWeytv4S8TLRAtE

Безопасно общуване в интернет

Уважаеми родители, Държавната Агенция за Закрила на Детето организира кампания  „Общувай разумно в интернет!“ с акцент върху дигитално-медийната грамотност на младите хора и безопасното общуване в интернет. 

На интернет страницата на ДАЗД / https://sacp.goverment.bg /, рубриката „Децата в информационното общество“ е публикувана информация и линк към приложението “Protect Your Kid” / http://protectyourkid.bg/. Приложението е създадено на български език за Андроид телефони и таблети и позволява на родителите да контролират времето, което детето им прекарва в социалните мрежи, както и да ограничават достъпа до подходящо онлайн съдържание. То съдържа GPS функция, посредством която родителят може да се информира за местоположението на своето дете по всяко време. В същата рубрика е публикувана и полезна информация как родителите могат да упражняват контрол върху съдържанието, което децата им достъпват в интернет и по този начин да ги предпазват от рисковете и опасностите във виртуалната среда. Линк към интернет страницата на Центъра за безопасен интернет /  http://www.safenet.bg/bg/risks / препраща към информация за основните рискове и опасности за децата в интернет и как можем да им се противопоставим.